Tom

Totalsumma: 0,00 kr

 

Vår historia

Scan Filter grundades redan 1980 av Jan och Rigi Hansson – då under namnet Swed Filter.

Som framgångsrik konsult inom pappersindustrin fick Jan i uppdrag att starta en kaffefiltertillverkning i Lessebo, som ersättning för nedlagda sågverk.

Eftersom filtertillverkarna i Europa inte var intresserade av att dela med sig av sina kunskaper till den nya konkurrenten fick Jan och Rigi vända sig till Kanada för att lära sig mer om kaffefiltertillverkning. Därefter lyckades de sluta ett leasingavtal med ett företag i Schweiz, som både tillverkade råpapper och kaffefilter. Swed Filter leasade två maskiner och förband sig att köpa allt råmaterial från denne tillverkaren. 

I januari 1980 stod man så redo att starta upp företaget i Lessebo med en arbetsledare och fyra produktionspersonal. En sen januarikväll meddelade dock uppdragsgivaren att de kommit på andra tankar, och överlät istället hela projektet till Jan och Rigi.

Till att börja med tillverkade man bara kaffefilter för konsumentmarknaden, men redan efter ett år utökades sortimentet med filter för storhushåll. Efter ett par år blev lokalen i Lessebo för liten och efter många turer slöts ett avtal med Eslövs kommun som erbjöd sig att bygga nuvarande lokal. Företaget startade produktionen den 1 april, 1984 i Eslöv, och firar alltså 30-årsjubileum i år.

Revolutionerande produkt från Eslöv

Under 1988/1989 blev företaget först i Europa med att lansera oblekta kaffefilter, och på en natt tog man i princip hela den svenska marknaden. Tidigare hade allt filterpapper klorblekts, men nu blev trycket så stort på övriga tillverkare i Europa att alla tillverkarna tvingades följa efter med oblekta kaffefilter.

När kanadensiska Greenpeace upptäckt de miljövänliga kaffefiltren från Sverige öppnade sig export till både Kanada och USA. I samband med detta blev efterfrågan enorm på att även övriga pappersprodukter typ toalettpapper, kopieringspapper, kuvert, blöjor etcetera skulle vara klorfria. Den svenska pappersindustrin kom då på en ny miljövänlig teknik där man bleker papper med väteperoxid, vilken fortfarande används runt om i världen.

Från familjeföretag till global koncern

När företaget expanderade sa man upp avtalet med tillverkaren i Schweiz och utvecklade egna filtermaskiner. I slutet av 80-talet var man cirka 20 anställda och Jan och Rigis äldste son Peter gick in som ansvarig för Storhushållsfilter. I mitten av 90-talet följde först yngste sonen Jon efter som lager- och produktionsansvarig och senare även dottern My som gick in som vVD.

Under mitten av 90-talet blev Swed Filter kontaktade av Melitta Haushaltsprodukte i Tyskland som var intresserade av att köpa hela företaget Det slutade med att Melitta köpte 40 procent av företaget under år 2000. Två år senare köpte man resterande 60 procent. Under denna tid arbetade Peter, My och Jon kvar i företaget; Peter som administratör, Jon som produktionschef och My som VD. Under Melittas ledning växte företaget från 25 anställda till strax över 50.

2006 beslöt Melitta att flytta volymerna på konsumentfilter till sitt huvudkontor i Tyskland. Tillverkningen av storhushållsfilter behöll man dock i Eslöv där Jon blev platschef medan Peter var fortsatt administratör och My valde att lämna kaffefilterbranschen.

En gång entreprenör, alltid entreprenör

Jon och Peter insåg snart att de föredrog att driva eget företag och sa upp sig hos Melitta i januari 2007 för att starta en egen tillverkning av kaffefilter för storhushåll. Och här kan man säga att historien upprepade sig, för en sen januarikväll blev Jon och Peter kontaktade av Melitta som undrade om de ville köpa tillbaka den del av företaget som var kvar i Eslöv. Därför kunde Jon och Peter bli huvudägare för Scan Filter AB den 1 juli 2007 – Jan och My stod som passiva ägare.

Till att börja med tillverkades endast kaffefilter för storhushåll, men hösten 2011 drog man igång tillverkningen av bakformar i Eslöv. Företaget växte och i januari 2012 gick My gick åter in i verksamheten som VD för familjeföretaget.

Idag

Idag är vi 20 anställda och tillverkar kaffefilter för storhushåll och hotell- och restaurangbranschen. Bakformarna tillverkas för både dagligvaruhandeln, storhushåll och industribagerier. Vi har eget tryckeri till bakformstillverkningen och kan hjälpa kunder att ta fram kundanpassat tryck. Med vårt utmärkta geografiska läge i Skåne serverar vi idag hela Skandinavien och Norra Europa med våra kvalitetsprodukter.